Bakkers zijn zeer veelzijdig!

Bakkers zijn zeer veelzijdig!

2 februari 2022
 Categorieën: Bakkers, Blog


Een banketchef doet meer dan je denkt. Als je hier verder nooit eerder over nagedacht hebt, zul je het idee hebben dat een bakker, bijvoorbeeld Bakkerij Voncken, brood bakt en gebakjes bereidt. Toch is er over dit ambacht of beroep heel wat meer te zeggen. Deze mensen maken heel veel verschillende producten, waaronder zeker ook brood, koek en banket. Je hebt ook nog het onderscheid tussen een warme of een koude bakker. Het woordje warm wordt toegevoegd als de producten in de eigen bakkerij worden gemaakt. Is dat niet het geval, dan spreken we van koud.

Lange geschiedenis
Het is niet helemaal bekend wanneer dit beroep precies ontstond. Waarschijnlijk is het een heel oud ambacht, het is bekend dat mensen al lang granen gebruiken om zichzelf te voeden. Toen bakten de meeste mensen nog gewoon hun eigen brood en gebeurde dat niet door iemand met een speciaal beroep. Het ambacht ontstond later, rond de Middeleeuwen.

Allerlei soorten
Als we het over de verschillende soorten hebben, dan onderscheiden we de ambachtelijke banketbakker, de gewone banketchef, de broodbakker, de confiserie en de industriële en koude banketbakkers. Vaak wordt een eigen bedrijf generaties lang doorgegeven en gaan de winkel en het beroep over van vader op zoon of dochter. Zit er in jouw familie geen bakkersgen en moet je zelf starten, omdat dit je een mooi beroep lijkt, dan kan dat natuurlijk ook. Het is dan handig om een opleiding in deze richting te volgen. Meestal duurt deze opleiding ongeveer drie jaar. Er is tijdens de opleiding veel aandacht voor het bakproces, maar ook voor de verschillende producten waarmee je zult gaan werken. Heel belangrijk is ook een goede hygiëne.

Belangrijke eigenschappen
Wil je dit beroep gaan uitoefenen, dan is het handig als je over verschillende eigenschappen en vaardigheden beschikt. Je moet natuurlijk bijna elke dag vroeg uit bed. Het is wel gemakkelijk als je daar van nature een beetje tegen kunt. Ook moet het bij je gezinssituatie passen. Vaak begint de werkdag al om vier uur. Verder moet je snel kunnen werken, want de producten moeten op tijd klaarliggen in de winkel. Het is ook belangrijk om een goed verantwoordelijkheidsgevoel te hebben. Natuurlijk is het nodig dat alles op tijd klaar is en dat het er ook netjes uitziet. De inkoop van producten moet je ook nauwkeurig en op tijd uitvoeren. Heb je dit vak een beetje in de vingers, dan is het niet moeilijk om werk te vinden. Er zijn zeker ook doorgroeimogelijkheden.